Project Type: Commercial

Project Description

The Howard County Circuit Courthouse project has been under way since June 2019, establishing a new site to replace the old and inadequate courthouse built 175 years ago. Live Green took the scene in September 2020 to begin an extensive landscaping venture. The crew began by installing a permeable grassy firelane and introducing a handful of plantings around the rear of the building. The project also calls for a whopping 3,000 cubic yards of topsoil, which scales out to almost 3,500 tons.

However, the star feature of the Courthouse so far has been the installation of 13 Carderock stone boulders weighing between 15,000 – 18,000 pounds each. Over the course of two days, the Live Green team safely brought in essential equipment to lift the tonnage under the guidance of experienced foremen and crew. The installation process began by marking planned locations for the barrier, followed by using a mini excavator to dig large holes wide enough to fit each boulder. The holes were filled with crushed gravel and a nonwoven geotextile placed between the soil and gravel for separation. A leader then guided the crane to install the boulder in the exact location. After the installation of every boulder, the crew used a jumping jack tamper to compact the soil and provide a level foundation.

While the Live Green team has accomplished plenty at the Howard County Circuit Courthouse site to date, the project is still a work in progress and the team is eager to plant 18,000+ perennials and install pavers in the spring.  We are excited to see the final project come together while being a part of Howard County’s historical moment.

Project Description

Sheppard Pratt Health System’s latest state-of-the-art hospital campus in Howard county encompasses 40 acres, and upon opening, will uniquely position the Hospital to meet the ever-increasing medical needs of our community. The new design features outdoor courtyards, terraces, and therapeutic recreational environments to support treatment, healing, and recovery.

To enhance the peacefulness of the grounds, Live Green is planting 388 trees, 2,088 shrubs, and 19,987 ornamental grasses and perennials across the campus. Among the perennials visitors will recognize an abundance of hypericum calycinum, or ‘Aaron’s Beard’, a relative of the more well-known ‘St. John’s Wort’, and purple coneflower, both of which add a pop of color to the landscape. The campus is surrounded by stormwater bioponds, which Live Green will be planting, mulching, and doing a portion of wildflower seeding.

The main courtyard will be filled with fresh white shrubs and flowers, including delicate giant snowdrops, windflower anemones, and White Gumpo azaleas that create a soothing atmosphere, perfect for sitting and gaining clarity. The courtyard is complete with shade and flowering trees, making it an ideal space for patients to relax and organize their thoughts. Other get-away spaces include the community garden and the adolescent basketball half-court, which Live Green is making an energizing green space with American hornbeam and flowering burkwood virbunum.

Focusing on mental health, behavioral health, and substance abuse, Sheppard Pratt’s cutting-edge facility will offer innovative care to our community, and Live Green is proud to offer outdoor services that help contribute to their mission.

Project Description

The Johns Hopkins School of Nursing Pinkard Building is a 36,000 square-foot addition, which includes plenty of dynamic new learning, research, and office spaces – and of course beautiful landscape and hardscape renovations. The Live Green team has worked tirelessly this past summer on a myriad of these improvements, displaying our finest skills.

Our work at the prominent courtyard has become the true star of the show. A granite fountain feature, which could also serve as seating, welcomes visitors and fosters a peaceful setting. We designed and built a new irrigation system, and subsequently graded and sodded 1,700 sq. ft. of the area. We installed 2,395 sq. ft. of pavers, surrounding them with healthy soil and a variety of shrubs and perennials. Live Green also planted honey locusts and heritage river birches, which are highly adaptable to the local environment and will provide shade over the courtyard. For the finishing touches, Foreman Rodrigo and his crew installed benches, café tables, and chairs.

Elsewhere throughout the site, the crew has installed bike racks, lawn chairs, bollards, and other site amenities. We complemented the streetscape with lilyturf—a grass-like perennial with lilac-purple flowers that produces berries in the fall—groundcover roses, and reed grass. We laid 1,700 sq. ft. of concrete and brick pavers, and 3,333 sq. ft. of concrete sidewalk which has created a winding pathway for future students to get to the building. Plus, two ADA accessible handicap ramps can now give additional access.

Johns Hopkins School of Nursing is ranked number one in the country for its master’s program, and second for its Doctor of Nursing practice program. Live Green is extremely proud to be a part of the innovative campus’s latest transformation and to help welcome new and prospective students to the school.

Project Description

Morgan State University’s new Tyler Hall is the latest addition to the 152-year-old campus in the midst of an transformation.

The modern, $88 million building off Cold Spring Lane and Perring Parkway is another expansion of the urban campus that has been experiencing a growth spurt over the past decade. Morgan opened The Earl G. Graves School of Business and Management in 2015 and the Martin D. Jenkins Hall for Behavioral and Social Sciences on campus in 2017.

Live Green worked with Barton Malow and the MSU campus community in a participatory creative process to design striking landscaping work that would embody the university’s heritage, identity,
and mission.

Key design principles include approximately 6,700 sq.ft. of lawn restoration, laying of topsoil in all planting areas and bioretention ponds, and installation and relocation of trees,
shrubs, and perennials. As the new home to student services and various business functions, it will foster a sense of community and synergy.

Upon its opening, Tyler Hall will become a vital touchpoint for the university. It’s conveniently located in the heart of campus and when students visit Morgan’s campus for the very first time, many will have their first stop in Tyler Hall. Live Green is very lucky to provide the backdrop for first impressions.

Project Description

Development at Baltimore’s newest luxury apartment project in Little Italy is moving toward its final stage and we at Live Green could not be any happier helping to make this project come to life.

The modern, glass tower is the newest landmark on Baltimore’s skyline and the latest luxury multifamily project. In an area flourishing with convenience, entertainment, and possibility, Avalon Harbor East will feature brand new studios and varying size bedroom apartment homes.

Our team at Live Green is responsible for work on several floors of the building. We installed pedestal paver, and stone on the 7th and 21st floor private balconies, along with several more scattered around the building. Additionally, we installed plantings, an artificial turf dog park, and more pedestal pavers on the 8th floor amenity area. The 8th floor will feature a Live Roof tray system to provide for even more green space on the roof! All the way up on the 24th floor roof deck, we are highlighting the pool area with approximately 5,000 Sq. Ft. of wood-look, and
stone-look porcelain pavers, and plantings.

The last part of Live Green’s work is on the ground level. We are installing approximately 5,000 Sq. Ft. of concrete pavers, new soil mixes, site furnishings, a complete irrigation system, and new plants to make the building complete.

Avalon Harbor East is conveniently located along Baltimore’s Harbor East, providing the new residents direct access to on-site shopping and dining. Centrally located between the Inner Harbor, Little Italy, Harbor East, and Fells Point, Avalon 555 President will provide easy access to I-83 and I-395, making commuting a breeze.

The project is coming together beautifully and the developers are very happy with the progress.

Project Description

Customer needed additional off-street parking on a very busy road.

Parking was increased by almost 400 sf with Keystone retaining wall and a reinforced concrete pad.

Project Description

From 90 year old brick that was failing to an elegant flagstone entrance walk.

Project Description

Never lose sight of where you are headed with a custom designed compass rose on your patio or driveway.

Project Description

The Enchanted Garden located on the premise of a new Howard County public library completed in 2011, was  developed on a site which was originally intended to be open space. The library brought 5 design/ build companies to the table and hosted a competition to determine who would design and build the children’s garden they desired. The design process took into consideration storm water runoff, the use of environmentally sensitive materials, educational elements, and useable space for large groups.

The landscape contractor was awarded the project because of their comprehensive design and playful details which exceeded the library’s expectations. The design incorporated two circular gathering areas for groups of children, furnished with custom chairs cut from large diameter logs. A pond and stream, permeable paver patio, cedar pergola, decomposed granite pathways, native plant pallet and raised planter beds all helped to make the space interactive and inviting to both children and adults.

The surrounding  garden has a stone veneer wall and metal fence to provide security. After one has passed through the curved iron gate, visitors are presented with the option to enter the permeable paver patio, partially covered by a custom built Western Red Cedar pergola, or can follow the decomposed granite path which winds through perennial gardens. Along the interior of the walls, decorative tiles were installed, each stamped with the hand print of a child who visited the library and participated in the commemoration of the garden. The pathways continue through gardens planted with various ferns, Juncus, Phlox, Amelanchier, and other native plants.

Located throughout the planting areas are drain inlets which flow into a storm sewer system installed by the landscape contractor. This system allows the site to drain runoff from any location with minimal sheeting across planting beds and pathways, preventing erosion and organic matter from flowing into the storm system , which leads to the public storm sewer.

A pond and stream dissect the northern half of the site, providing a teaching tool for lessons on aquatic ecosystems. The stream is lined with large boulders providing seating for visitors. Adjacent to the stream is a custom built steel arbor, planted with climbing roses. The arbor is constructed using curved galvanized tubing for the hoops, and is strung with stainless steel aircraft cable, utilizing hidden turnbuckles for tension adjustment. Adjacent to the pond and stream is the demonstration garden, built using 6×6 cedar timbers to form raised planter boxes and a matching potting bench. Double gates were installed at the north end of the garden to allow easy access for vehicles.

Ornamental trees are lit, as is the pergola, to provide night interest during events. The garden serves not only as a teaching resource with ornamental plaques labeling plants and highlighting the local ecosystem, but also as a center piece for the new library which opened in late 2011.

Special or Unusual Problems

The existing site plans were used as a base for the drawings which would become the Enchanted Garden, but grading and drainage modifications were necessary to ensure that all water would be adequately drained into the storm sewer system. The contractor worked with the project Civil Engineer to develop a drain system which was large enough to handle the flow for a 100 year storm. This required the installation of nearly 300 feet of 12″ diameter drain pipe, connecting to 9 drain inlets located across the surface of the garden. This drain system was also designed to handle water infiltration from the garden’s 1,000 square feet of permeable paver patio. The drain inlets were disguised by incorporating them into planting beds surrounded by a variety of water loving plants.

The landscape contractor was hired directly by the library, but because the entire building was still under construction, the project was coordinated through the building’s general contractor. The site was rough graded before the garden project began, but all excavation and fine grading was left to the landscape contractor. Over 230 cubic yards of soil were excavated and removed from the site to transform the area into the Enchanted Garden.

All plant material for the project was sourced from nurseries within a 50 mile radius of the project site, at the request of the library. Certain perennials, which were unavailable, forced the library and landscape contractor to agree on substitutions in order to keep the planting phase of the project on schedule during the fall of 2011.

Installation of the decomposed granite pathways included a compacted sub base with a weed barrier cloth installed on top of the soil. The granite was installed in 2″ lifts to ensure compaction through the entire depth. Liquid binding agent was mixed with the granite using a concrete drum mixer to ensure an even blend throughout and prevent the material from washing away during rain storms. After mixing, the material was spread over the surface, raked to final grade and mechanically compacted. This was done to cover the 2,600 square foot area, ensuring a consistent decomposed granite surface throughout the garden.

Spanning the stream is a 9 foot long, 3 foot wide and 12″ thick bluestone slab bridge. The stone was set in place before any of the pathways were installed, but after the stream was completed, to ensure the stone extended beyond each side of the rubber liner. Weighing nearly 2 tons, the stone was set in place using an excavator and final adjustments were made by hand to ensure the perfect fit. This bridge has become one of the highlights of the garden, allowing children to watch the water disappear beneath their feet.

Project Description

Stages, a new music studio and education center in Cockeysville, Maryland, was looking
to update and convert their exterior learning space to allow for students to forget that they were
located in the middle of an industrial park. The objective of this project was to transform the
surrounding area of the studio into an outdoor performance space and learning space, while
staying true to the client’s vision of creating a natural setting similar to Bozeman, Montana.
Through the construction of an outdoor patio, fireplace, grill area, walkways, and the placement
of boulders as benches, we constructed a space reminiscent of being out west with a focus on
comfortability, tranquility, and an overall vitalizing atmosphere. Ultimately we erected a space
that allowed for the dreariness of the industrial park to fade away, a space for students to learn
and perform in serenity. We converted what was once stone lots into a multipurpose arena that
can be used for both small learning environments and large outdoor concerts, in the day and the
night utilizing the lighting we created, and through three of the seasons. We transformed the
space into one reminiscent of being in the mountains of Montana, and this student and audience
friendly, peaceful setting we produced has become a treasured place of creativity and
expression.
The immediate challenge of this project was drainage as the outdoor patio space we
built was at the bottom of a hill of the neighboring commercial building and also lower than the
new music studio. To get water out of the entire outdoor space, while staying true to the client’s
vision of natural paths, we had to use special products such as gravel lok to create water
permeable walkways, as well as extensive underground piping and drain boxes tied in to the
storm drain system. The client wanted a large fireplace with a tall chimney, which proved to be a
challenge in the middle of an industrial park with strict fire safety codes and regulations. We had
to work with the Baltimore County fire marshalls in design and construction in order to comply
with the fire codes within an industrial park. To comply with OSHA safety codes three out of the
four of the sides of the fireplace had to have scaffolding, and the crew had to use harnesses and tie
offs. We were able to build a workable fireplace that complied with all of the safety standards.
The client wanted a western feel, however we were contracted to build this project in an
industrial park with tall commercial buildings surrounding us. To block out the commercial
buildings, and defeat the industrial feel, w e had to install 16 ft spruce trees with 50 inch root balls
on a 2:1 slope that separated stages from the neighboring industrial building. The clients vision of
Bozeman, Montana also proved to be a challenge as this meant that all products, such as stone
and wood, had to appear natural and fit in aesthetically with the overall design. We had to find
perfectly rectangular boulders to make sitting benches, which proved to be a lengthy challenge
and forced us into New Hampshire and Maine in order to locate.